NUUG og HiOs
Pris for fremme av fri programvare
i Norge
2002

NUUG HiO

Sted: Høgskolen i Oslo, Festsalen, Anna Sethnes hus
Dato: 7. oktober 2002
Tid: 17:00

Prisen for fremme av fri programvare

For første gang i Norge deles det ut en pris for fri programvare, dvs programvare hvor brukerne har fullt innsyn og kontroll. Fri programvare er mest kjent gjennom operativsystemet Linux som gir en enorm base med programvare som er rimelig å ta i bruk - og som lastes ned helt gratis fra Internett.

Prisen er et stipend på 30.000 kroner i stipend fra NUUG pluss diplom og vase fra Høgskolen i Oslo. Den går til prosjekter eller personer i henhold til utvalgskriteriene som ble vedtatt av NUUG-styret 13. mai 2002. Prisen deles ut på et arrangement ved Høgskolen i Oslo mandag 7. oktober kl.17.00. Utvalgskriteriene lyder:

Prisen går til en person eller en gruppe i Norge som har bidratt til utviklingen av, eller fremmet bruk av

Enhver kunne sende inn nominasjoner, og innen nominasjonsfristen 15. september hadde det kommet inn 34 forslag til kandidater. Informasjon om prisen ble spredt så vidt som mulig. Invitasjon til å nominere ble lagt ut på norske mailinglister og newsgrupper om fri programvare.

Juryen er utpekt av NUUG-styret og består av representanter fra initiavtakerne samt uavhengige representanter i fagmiljøet.

Fri programvare

Hva er fri programvare? Fri programvare er programvare laget med fullt innsyn for alle. Brukere står fritt til å benytte programvaren som de vil og så mye de vil, og de får tilgang til kildekoden, slik at eventuelle feil raskere oppdages og fikses, og forbedringer kan programmeres av brukere selv. Programvaren er oftest gratis, og leverandører tjener heller penger gjennom brukerstøtte og opplæring.

Fri programvare er miljøskapende og har både pedagogiske og praktiske fordeler for de involverte. Fri programvare gir ofte en inngangsbillett til ``cutting edge''-teknologi, og fører til stabile, kvalitetssikrede systemer gjennom en ``peer review'', det vil si kritisk gjennomsyn av koden av andre programmerere.

Generelt om kandidatene

Spennet i alder, utdannelse og yrke er stort. Noen er knapt ferdig med tenårene, mens andre er på god vei mot de femti. Enkelte har en lang universitetsutdannelse, mens andre er selvlærte. Noen jobber innenfor kommunal forvaltning, mens andre bidrar til å holde hjulene i gang i finansmarkedet. Felles for alle kandidatene til prisen er en glødende interesse for teknologi og ønsket om å få løst et problem. Betalingen for innsatsen har vært bruksverdi på produktet, anerkjennelse, og gleden av å kunne bidra til å hjelpe andre.

Informasjon om kandidatene

Harald Alvestrand

Harald Alvestrand er født i Norge 1959, tok eksamen ved NTH i Trondheim 1984 Han har arbeidet for Norsk Data, UNINETT (Universitetenes nett i Norge), EDB Maxware og siden 2000 for Cisco Systems.

Harald Alvestrand har jobbet aktivt med utvikling av åpne standarder i regi av IETF, og blant annet står som forfatter av RFC 1494, 1766, 2277 og 3254. I tillegg har han vært medforfatter på RFC 1802, 2130, 2148, 2157-2161, 2277, 2434, 2438, 2586, 2718, 2829, 3066, 3254 og 3282. Han er nå ordfører i IETF.

Tom Cato Amundsen

Tom Cato Amundsen er utdannet musikkpedagog og jobber som organist og kordirigent i Vadsø menighet. Han har tidligere bakgrunn som organist/musikkskolelærer i Ballangen, og har holdt på med med fri programvare siden han installerte Debian for første gang høsten 1996.

Tom Cato har laget, og jobber stadig med å forbedre GNU Solfege, et system for gehørstrening. Han har også bidratt en del til GNU Lilypond, et fritt system for å sette noter ved hjelp av TeX.

Stig S. Bakken

Stig S. Bakken har bidratt til utviklingen av PHP siden slutten av 1996, og har vært medlem av The PHP Group siden den ble stiftet. Han gjennomfører ofte foredrag og kurs om PHP, og har bidratt vesentlig til å gjøre teknologi for aktive websider tilgjengelig for alle. Han jobber for tiden for Fast Search & Transfer i Trondheim.

Lars Gullik Bjønnes

Lars Gullik Bjønnes er koordinator for LyX-prosjektet, og har stått sentralt i utviklingen de siste 5 årene. I tillegg til å sikre fremdrift i utviklingen bidrar han til å drifte tjenermaskinen og verktøyene prosjektet benytter.

Dag Brattli

Dag Brattli er 32 år, og er født i Tromsø. Sivilingeniør fra Universitetet i Tromsø (1996)

Han har utviklet og vedlikeholdt IrDA-støtten i Linuxkjernen, som gir tilgang til infrarød kommunikasjon i Linux. Nå driver han firmaet ObexCode som utvikler embeddedløsninger for IrDA og Bluetooth.

Matthias Ettrich

Matthias Ettrich laget den første versjonen av LyX, før han var med å starte KDE-prosjektet og jobbet på mange forskjellige deler av det. Han er opprinnelig tysk, men har flyttet til Oslo for å jobbe i Trolltech. Hos Trolltech holder han på med videreutvikling av deres GUI-bibliotek Qt, som blant annet lisensieres som fri programvare.

Håvard Frøiland

Håvard Frøiland er 27 år gammel og bor på Sofienberg. Han tok mastergrad innen data ved UNSW i Sydney. Han begynte med Unix mens han gikk på automatisering ved Ingeniørhøgskolen i Oslo. Håvard jobber hos Selvaag Homes.

Håvard Frøiland har skrevet KTouch som er et treningsprogram for maskinskriving. Det er en del av KDE-prosjektets delprosjekt KDE-Edu. Han ble intervjuet av KDE Dot News i april. Han har ved dette både utviklet et nyttig program, og satt fokus på bruk av fri programvare i skolen.

Steinar H. Gunderson

Steinar H. Gunderson har utviklet BetaFTPD, en minimalistisk ftpd for Unix-baserte systemer. Han har også bidratt med patch'er i prosjekter som WINE, Slash, GIMP, Typespeed og Webalizer samt bidratt med kvalitetssikring av senere versjoner av GIMPS (Great Internet Mersenne Prime Search). Han studerer for tiden i Trondheim.

Jon Kåre Hellan

Jon Kåre Hellan tilhører oldboys klassen i utviklingsmiljøet og arbeider i dag som nettutvikler hos Uninett.

Han har deltatt i varierende grad på en rekke forskjellige prosjekter som Gnucash, mutt og emacs, og er i dag engasjert i utviklingen av Gnumeric som er i ferd med å bli en konkurrent til Excel og andre kjente regneark.

Lars Magne Ingebrigtsen

Lars Magne Ingebrigtsen har gjennom en årrekke utviklet og vedlikeholdt GNUS, som i dag har en global utbredelse. Han har startet utviklingen av et nytt verktøy (Gmane) for å samle informasjon fra e-postlister slik at tilgjengeligheten øker og at informasjon ikke går tapt.

Jon Lech Johansen

Gjennom sitt arbeid i MoRE-gruppen har Jon Lech Johansen vært med på å utvikle og formidle DeCSS, programvare som muliggjør avspilling av DVD-plater på datamaskiner som kjører Linux. Han bidrar for tiden til VideoLAN Client, en multi-plattform multimedia-avspiller.

Sverre Hvammen Johansen, Stein Krogdahl, Terje Mjøs

De nominerte har lang erfaring med utvikling av portabel fri programvare under Unix og er opptatt av å formidle kunnskap.

Hovedfagsoppgaven til Johansen, med tittelen ``Et portabelt Simula-system bygget paa C'', ble skrevet med professor Stein Krogdahl som veileder mellom 1985-1990. Implementasjonen ble utgitt under GPL. Den, samt hovedsoppgaven til Terje Mjøs, resulterte i kompilatoren Cim, som de senere har utgitt under GNU-prosjektet. Krogdahl har implementert klassesimulering i Cim.

I perioden 1989-1999 var Johansen foreleser på hovedfagskurset IN310 (``kompilatorteknikk'') ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo. Sverre Hvammen Johansen vedlikeholder Cim på frivillig basis.

Ove Kåven

Ove Kåven (f. 1976) er opprinnelig fra Karasjok, men bor nå i Oslo. Han har skrevet en del fri programvare (f.eks. UniDict, Starmap). Han har involvert seg i flere prosjekt og spesielt bidratt til utviklingen av WINE og wxWindows. Han har også levert samiskløsninger til Sametinget og NRK Sameradioen. Jobber nå for TransGaming Technologies Inc, som jobber med WINE for å gi Linux bredere støtte for spill.

Gaute Hvoslef Kvalnes

Gaute Hvoslef Kvalnes er hovedansvarlig for nynorskoversettelsen av KDE. Han har nesten alene sørget for å holde oversettelsen oppdatert før hver utgivelse av KDE og KOffice. Nå organiserer han nynorskoversetterne i Skolelinuxprosjektet.

Om seg selv sier han: 23 år gammal dataingeniør og målungdom frå Stord. Oppdaga Linux i 1999, og har sidan knapt sett meg tilbake. Har ambisjonar om å studera datalingvistikk, for koplinga mellom språk og data er svært spennande.

Thomas Lundquist

Thomas Lundquist er diplomkandidat fra Høgskolen i Østfold, og jobber i Linpro. Han var med på å stifte Linux Norge i 1996, og sitter stadig i dets styre.

Thomas har utviklet floppyfw, en diskettbasert brannveggs-løsning basert på Linux. Prosjektet har vært tilgjengelig på nettet siden 1998, og brukes flittig rundt om kring i verden for å sikre tilgang til datanettverk.

Vidar Madsen

Vidar Madsen er med på utviklingen av GIMP.

Kjartan Maraas

Kjartan Maraas startet arbeidet med å oversette GNOME til norsk bokmål allerede i 1997 og har kontinuerlig arbeidet med internasjonalisering av GNOME. Han har også oversatt betydelige deler av Red Hats Linuxdistribusjon fra engelsk til norsk, og er i dag den som koordinerer vedlikeholdet av GNOME 1.4.x

Roy-Magne Mo

Roy-Magne Mo er hovedmannen bak nynorskoversettelsen av GNOME. Han holder for tiden til i Oslo.

Trond Myklebust

Trond Myklebust jobber med utviklingen av NFS-støtten i Linux.

Han arbeider til daglig med sin doktorgrad ved gruppen for elementærpartikkelfysikk ved Universitetet i Oslo.

Arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman

Victor D. Norman er tidligere professor og rektor fra Norges Handelshøyskole. Han er nå arbeidsminister i KrF/Venstre/Høyre-regjeringen, og har vært det siden oktober 2001.

Victor har ved ikke å fornye Statens innkjøpsavtale med dataselskapet Microsoft satt søkelyset på Microsofts dominerende rolle som leverandør av programvare, og på Statens rolle som premiss-setter for konkurransesituasjonen på programvaremarkedet. Dette er viktig for å få frem de alternativene som finnes, især fri programvare-løsninger som f.eks. Linux.

Per Platou

Per Platou (f. 1964) er utdannet fra Universitetet i Oslo og har bred produksjonserfaring innenfor film-, musikk- og kunstverdenen med spesialkompetanse innenfor elektroniske media og hacktivisme. Siden 1995 har han vært aktiv i kunstnergruppen Motherboard som har gjennomført en rekke forestillinger, installasjoner, worklabs, seminarer og andre aktiviteter knyttet tett opp til liveart og kunst/ny teknologi-feltet. I og gjennom sitt arbeide har han fremmet åpne standarder, formater og ``fri musikk''-filosofien, gjennom intervjuer og uttalelser i media, via aktuelle nettsteder.

Han har markert seg i opposisjon mot musikk-industriens forsøk på å innføre tekniske og legale sperrer og proprietære formater på musikk-distribusjon. Han representerer derfor på en måte fri programvarefilosofien på et område og innen miljøer som ikke vanligvis forbindes med fri programvare.

Dag-Erling Smørgrav

Dag-Erling Smørgrav (f. 1977) er med i utviklingen av FreeBSD. Han er sentral og aktiv innen Security Officer Team. Han har vært med å stifte Oslo FreeBSD User Group, nå sammenslått med Norwegian BSD User Group. Han har i de siste årene jobbet med å forbedre PAM-støtten i FreeBSD, finansiert av DARPA. For tiden holder han til i Oslo.

Svein-Erik Tosterud

Svein-Erik Tosterud (f. 1949) har arbeidet i pressen siden 1969. Som grunnlegger av og redaktør for LINUXmagasinet har han skapt en kanal som både bidrar til opplæring og formidling innad i Linux- og fri programvare-miljøene, og som også er en kanal utad for å vise frem og rekruttere nye brukere til fri programvare. LINUXmagasinet har dermed etablert seg som et viktig nasjonalt forum for Linux-brukere, en felles ressursbase for informasjon, og som PR-kanal.

Stig Venaas

Stig Venaas er involvert i utviklingen av OpenLDAP. Han holder for tiden til i Trondheim.

Knut Yrvin

Som tidligere frivillig og nå prosjektleder for Skolelinuxprosjektet har Knut Yrvin bidratt til å skaffe støtte, goodwill, og synlighet utad både for prosjektet, GNU/Linux og fri programvare generelt i skolevesenet, i politiske miljøer, og i mediebildet.

Ole Aamot

Ole Aamot har vært med å starte GPhoto-prosjektet (GNU Photo) sammen med Scott Fritzinger i 1998. Den første applikasjonen i dette prosjektet, gPhoto, støttet over 130 ulike digitale stillkameraer med seriell-interface og ble utgitt under GNU GPL. Han var aktiv i prosjektet mellom 1998 og 2000. I tillegg til dette har han skrevet flere leserinnlegg om fri programvare i den norske datapressen. Han bor for tiden i Oslo og studerer ved Matematisk Institutt på UIO mens han jobber deltid som forskningsassistent på Norsk Regnesentral.

Gisle Aas

Født og oppvokst i Mo i Rana. Han fullførte i 1989 hovedfag i datafag ved Universitet i Tromsø. Jobber for tiden for ActiveState i Canada.

Gisle Aas har laget diverse fri programvare, spesielt i programmeringsspråket Perl. Det mest kjente prosjektet er libwww-perl, som er et Perl-bibliotek for å aksessere webtjenere. Biblioteket er så mye brukt til at det finnes flere bøker som har dette som hovedtema. Han er også vinner av 0th Obfuscated Perl Contest.

Elektronisk forpost Norge

EFN er et forum der arbeidet for åpne standarder står sentralt. Dette har også ført med seg at EFN har vært en sterk støttespiller for fri programvare og åpen kildekode fra starten av, og et samlende miljø for folk som er opptatt av og jobber med dette, særlig for dem som er opptatt av de politiske, sosiale, kulturelle og organisatoriske aspektene ved åpne standarder og fri programvare.

Linux i Skolen

Organisasjonen Linux i Skolen har åpnet dørene for fri programvare i skoleverket med sitt første prosjekt ``Skolelinux''. Prosjektet har lykkes med å engasjere mange både på utviklingssiden og på det politiske plan.

Linux Cross-Reference (LXR)

LXR er et system for å indeksere kildekode og gjøre det tilgjengelig på web. Det ble utviklet av to (daværende) studenter ved Universitetet i Oslo, Arne Georg Gleditsch og Per Kristian Gjermshus, på slutten av 1990-tallet.

Skolelinuxprosjektet

Skolelinuxprosjektet har til formål å utvikle tilpasninger til Linux slik at Linux kan bli et naturlig valg for norske skoler. Prosjektet har allerede bidratt med fornorskning, installasjonsrutiner, og tekniske løsninger for håndtering av brukere og epost som vil lette bruke av Linux i skoleverket. Ved å engasjere mennesker fra store deler av landet har prosjektet vist at det er mulig å drive utvikling uten at prosjektdeltagerne er samlet på et sted.

Systems in Motion AS

Trondheimsfirmaet Systems in Motion AS har gitt ut en portefølje av programvare-biblioteker som benyttes innen vitenskapelig, medisinsk og annen forskning- og ingeniør-relatert 3D-visualisering. Bibliotekene, som alle er gitt ut under fri programvarelisens, holder en høy kvalitet og har profesjonell støtte tilgjengelig. Det mest komplekse biblioteket, Coin, er en reimplementasjon av SGIs Open Inventor, og bygger både på åpne standarder som Open Inventor, OpenGL og VRML.

Trolltech AS

Trolltech har utviklet Qt, og ved dette satt Norge på kartet når det gjelder fri programvare. Qt har dannet grunnlaget for utviklingen av KDE, og økt antall brukervennlige grafiske programmer på Unix baserte systemer. Bruken av Qt vokser raskt innenfor flere markeder og Trolltech har de siste 3 årene mottatt en rekke priser for Qt i USA.

XPilot

XPilot er et av de første real-time flerbruker action-spill for X, og demonstrerte da det ble kjent i 1992 at det var mulig å bruke X-protokollen til tidskritisk grafikk. Det ble utviklet ved Universitetet i Tromsø av Bjørn Stabell og Ken Ronny Schouten i 1991. Spillet er kjent og i bruk over hele verden, også i dag, selv om de originale forfatterne stort sett har trukket seg tilbake fra prosjektet.

Juryen 2002

Dag Asheim

Dag Asheim har hovedfag fra Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo. I 1995 stiftet han Linpro, Norges første og største dataselskap med Linux som bedriftsidé, hvor han fremdeles er daglig leder. Innenfor fri programvare har Dag blant annet bidratt til WINE, et prosjekt for å gjøre Windows-programvare tilgjengelig for Linux. I tillegg til dette har Dag i flere år vært aktiv i NUUG, bl.a fikk han Linus Torvalds til Norge i forbindelse med et årsmøte.

Mark Burgess

Mark Burgess er førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo, hvor han forsker på drift av datasystemer. Han er forfatteren bak GNU cfengine og har bidratt med en GNU C programmerings-bok og en mengde fagstoff som er fritt tilgjengelig på Internet. Han har skrevet flere bøker og mange artikler, og foreleser regelmessig ved USENIX- og IEEE-konferanser.

Gisle Hannemyr

Gisle Hannemyr (f. 1953) har en B.Sc. i Computer Science fra University of Manchester. Han er tilknyttet Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo. Han har arbeidet med åpne systemer og relaterte problemstillinger siden 1980. Bidragsyter til makt- og demokratiutredningen 1998-2002. Forfatter av flere bøker og artikler om åpne systemer. Siste utgivelse ``Digital Makt'' (Gyldendal 2002) der han blant annet drøfter hvordan selskaper gjennom bruk av proprietære datutvekslingsformater befester monopoler og kontrollerer markeder og forbrukere.

Morten Kjelkenes

Morten Kjelkenes har brukt Linux på hobbybasis i flere år. Han jobber til daglig med infrastruktur og sikkerhet i et selskap i Ergo Group, og ble med i NUUG-styret fra i år.

Anders Nordby

Anders Nordby jobber som systemkonsulent for Aftenposten A/S, innenfor områdene Unix-drift, datasikkerhet og Internet-infrastruktur. Han har driftet NUUGs Internet-tjenester de siste årene, og er en pådriver for BSD-baserte operativsystemer i Norge. Han er en av initiativtagerne bak NOBUG (Norwegian BSD User Group), samt er en aktiv FreeBSD-utvikler med fokus på Ports-treet (tilgjengelige applikasjoner). Han er styremedlem i NUUG.

Om organisasjonene bak prisen

Norwegian Unix User Group

Norwegian Unix User Group (NUUG) er en ikke-kommersiell interesseorganisasjon for brukere av Unix-basert teknologi (Linux, FreeBSD, GNU, diverse Unix-dialekter fra HP, Sun SGI, IBM med videre). Foreningen ble dannet allerede i juni 1984, og har som formål å stimulere til økt interesse og bruk av Unix og Unix-baserte verktøy, samt å skape gode vilkår for utveksling av informasjon og erfaring mellom brukere. NUUG er tilknyttet USENIX som en nasjonal gruppe. I tillegg fungerer NUUG som kontaktorgan mot andre internasjonale Unix-grupper og -organisasjoner.

NUUG og HIO har et aktivt samarbeid om å skape et miljø i Norge rundt utviklingen og driften av datasystemer basert på åpne standarder. NUUG har medlemmer fra hele Norge, og har sterke forbindelser med internasjonale medlemsorganisasjoner i Sverige, USA, England, Nederland og Australia. Avdeling for ingeniørutdanning ved Høgskolen i Oslo er også kjent for sine internasjonale forbindeleser. HIO tilbyr NUUG møtelokaler, og NUUG gir et faglig tilbud til studentene ved HiO i form av seminarer en gang i måneden - pluss at studentene kommer i kontakt med datafolk fra arbeidslivet.

Høgskolen i Oslo

Høgskolen i Oslo er Norges fjerde største utdanningsinstitusjon, med en av de største datautdanninger i Norge. Avdelingen er blant annet spesialister på nettverk- og systemadministrasjon og parallellprosessering og har vært hjemmet til flere frie programvareprosjekter.

Takk til de gode hjelperne

Prisen for fremme av fri programvare hadde aldri vært en realitet hadde det ikke vært for det utrettelige arbeidet til Vidar Bakke, Mark Burgess, Gisle Hannemyr, Morten Kjelkenes, Salve J. Nilsen, Anders Nordby og Petter Reinholdtsen. Vi retter også en stor takk til NUUG Foundation som stiller opp med finansiering av prisen, og Linpro for delsponsing av prismiddagen.

Petter Reinholdtsen, Anders Nordby, Morten Kjelkenes og Vidar Bakke har vært redaksjonen for denne informasjonsfolderen.

Program for utdelingen

17:00 Dørene åpnes
17:30 - 18:30 Åpning
Presentasjon av prinsippene bak fri programvare
Kort introduksjon av prisen
Juryen presenterer sitt arbeide og vurderingen av kandidatene
Prisen overrekkes
Gratulasjoner fra studentrepresentant
19:00 Avgang til middag på Ristorante Gusto
19:30 - 01:30 Festmiddag for de nominerte og utvalgte gjester

Kontaktadresser

Hvis du vil vite mer om prisen, ta kontakt med NUUGs sekretariat, eller NUUGs formann Vidar Bakke.

HiO

Høgskolen i Oslo
Wergelandsveien 27
0167 Oslo
Telefon: +47 2245 2000
Telefax: +47 2245 3065
Email: postmottak@hio.no
URL: http://www.hio.no/

NUUG

NUUG
Møllergaten 24
0179 OSLO
Telefon: +47 2298 8673
Telefax: +47 2236 3701
Email: sekretariat@nuug.no
URL: http://www.nuug.no/

Linpro




File translated from TEX by TTH, version 3.02.
On 8 Oct 2002, 12:14.